fbpx

Ricardo Kienen daagt zichzelf continu uit. Zijn leven, zo zegt hij zelf, is eigenlijk één grote puzzel. Als recruiter bij SureCare wil hij voortdurend aan de wensen en behoeften van zichzelf, opdrachtgevers, zorgbeveiligers en zorgsupportmedewerkers voldoen.

De vrolijkheid spat van het beeldscherm af. Bij Ricardo is de lach nooit ver weg. Met passie vertelt hij over zijn werk als recruiter bij SureCare, het bedrijf waar hij begin 2023 is begonnen én een verleden heeft. Ricardo was de allereerste zorgbeveiliger op de loonlijst. ,,Grappig hè”, glundert hij. ,,Alsof het zo moest zijn, dat ik zou terugkeren.”

Niet als zorgbeveiliger, maar als recruiter. Commercieel Manager Juliët Stegeman van SureCare zag op LinkedIn dat Ricardo intermediair was geworden. Of hij zin had om een kop koffie te drinken? SureCare was op zoek naar versterking. Een paar weken later staat Ricardo opnieuw op de loonlijst, als recruiter.

De liefde voor de zorg is bij Ricardo ontstaan, toen hij in een ziekenhuis op de spoedeisende hulp en de psychiatrische afdeling werkte als zorgbeveiliger. Als kind zei hij al dat hij een uniformberoep – werken voor defensie, politie of in de zorg – zou willen uitoefenen.

Hij heeft in alle sectoren gewerkt, maar de zorg spreekt hem toch het meeste aan. Terugdenkend aan zijn tijd in het hospitaal: ,,Je maakt daar ontzettend veel mee. Je kon met positieve invloed de mensen beter maken of helpen. Dat vond ik heel erg waardevol.”

Stad en land afreizen

Nu zit Ricardo dus aan de andere kant. Hij reist stad en land af om van opdrachtgevers antwoord te krijgen op de volgende vragen: wat voor iemand heb je nodig, wat zijn de wensen en behoeften, waar moet op worden gelet en wie is de doelgroep? ,,Ik wil gewoon kwaliteit leveren”, zegt hij kordaat. ,,Ik vind het een mooi samenspel met de opdrachtgevers om te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen.”

Kwaliteit verlangt hij ook van de zorgbeveiligers en zorgsupportmedewerkers die hij inzet. Daarvoor voert Ricardo met hen diepgaande gesprekken. ,,Ik ben enorm kritisch, vraag altijd door”, begint hij. ,,Wat zijn iemands drijfveren en passie? Waarom wil hij specifiek voor deze opdrachtgever aan de slag gaan? Hier kun je niet over liegen, want je spreekt vanuit je hart.”

Voortdurend is Ricardo spreekwoordelijk op zoek naar het juiste puzzelstukje, al houdt hij daar zelf helemaal niet van. ,,Je hoeft echt geen puzzel van vierhonderd stukjes voor mijn neus te leggen hoor”, lacht de pelgrim die van Den Bosch naar Santiago de Compostella liep, een tocht van drieduizend kilometer.

Altijd bereikbaar voor vragen

Ricardo wil ook een vertrouwenspersoon zijn, al vindt hij die term niet helemaal passend. ,,Ik vind het belangrijk dat de mensen weten dat ze mij altijd kunnen bellen of appen. Dat ze hun verhaal bij mij kwijt kunnen.”

Zo kunnen de mensen floreren, stelt de recruiter bij SureCare. ,,Ik peil regelmatig om te vragen hoe het met ze gaat of ze ergens tegenaanlopen of iets minder leuk vinden. Als ze dat laten weten, hoeven daar geen consequenties aan vast te zitten. Ik vind het juist dapper, want zo kunnen we samen naar een passende oplossing kijken.”

Op die manier kan Ricardo bouwen aan een duurzame relatie én tegelijkertijd waardevol zijn voor de zorg, de sector waar hij zo van is gaan houden.

Door Wout Fassbender