Jij wordt enthousiast van het creëren van een veilige werkomgeving voor zorgprofessionals. Je wilt daarnaast werken in een zorgzame omgeving.
Wij streven naar meer kwaliteit en veiligheid in het zorg domein. Om onze kwaliteit naar een hoger niveau te tillen hebben we een training ontwikkeld.
Zodat jij meer kennis, bewustzijn en vaardigheden hebt als veiligheidsprofessional om de zorg branche veiliger te maken.
De finesses van onze functieprofielen.
Hoe communicatie 'werkt' en wat er mis kan gaan.
Jouw eigen talenten en valkuilen in relatie tot de omgang met cliënten en patiënten.
Jouw onbewuste uitstraling en de gevolgen hiervan in de omgang met cliënten en patiënten.
Hoe agressie ontstaat, welke factoren een rol spelen en waar hij/zij daar zelf invloed op kan uitoefenen.
Beter aansluiten bij de behoefte van de cliënt/patiënt.
Escalatie van emoties bij de cliënt/patiënt tijdig herkennen en effectief de-escaleren,
Herstelgesprekken voeren met een cliënt/patiënt (en eventueel met zorgprofessional) na een escalatie.
Eigen emoties die ontstaan in een lastig gesprek tijdig herkennen en hier effectief mee omgaan.
Effectief samenwerken met zowel de collega's in de zorg als van de veiligheid.
In deze praktijktraining worden de softskills (verder) ontwikkeld voor de omgang met emotioneel gedrag van cliënten en patiënten en het voorkomen van agressie.
De basistraining is een volledige dag van 09:00 tot 17:00. Lunch is inbegrepen.
Voorafgaand aan de training krijg je toegang tot de E-learning 'Omgaan met Agressie' In de E-learning leer je het ABCD model over de verschillende soorten agressie en hoe je hiermee om moet gaan. Daarnaast is er aandacht voor de verwerking van incidenten en zelf in balans blijven.
- Kennismaken, uitleg en doelstellingen bespreken
- Stilstaan bij de leerwensen en casuïstiek bespreken
- Communicatieprincipes en 'boven en onder' proces
- Nabespreking E-learning en ABCD model
- Leerdoel van de middag SMART opstellen
- Met een acteur praktisch aan de slag met de leerdoelen
- Aansluiten bij de cliënt/patiënt op inhoud, procedure, proces, relatie en effectief kunnen schakelen tussen deze niveau's
- Herkenning van en handelen naar de mate van emotioneel/agressief gedrag
- De-escalerend communiceren met cliënten die gefrustreerd zijn/raken
- De relatie herstellen na een escalatie
- Evaluatie
- Gezamenlijke afsluiting
Rutger houdt ervan de ontwikkeling van professionals, teams en organisaties te begeleiden en versterken. Voor hem is er niks mooiers dan mensen te zien groeien vanuit eigen kracht in een veilige omgeving waar fouten maken erbij hoort. Rutger werkt al 19 jaar met veel plezier en enthousiasme als trainer, coach en mediator binnen zowel het sociale domein als de commerciële sector. Communicatie, agressie, leiderschap, samenwerken en mentale weerbaarheid zijn thema's waar hij veel ervaring mee heeft.
Zijn kracht zit in het inzetten van de juiste combinatie van luchtigheid en diepgang.Hierdoor ontstaat verbondenheid en een sfeer waarin vanuit kwetsbaarheid mooie stappen kunnen worden gezet. Naast het trainen van professionals heeft hij ook ruime ervaring met het begeleiden van cliënten met stress-/burn-out klachten, agressieproblemen of ontwikkelingsstoornissen en mediation in conflictsituaties. Rutger is een trainer van onze partner Croan, deze hebben de training ontworpen en faciliteren de training.
Bij de SureCare basistraining ben je een volledige dag bezig met je eigen ontwikkeling. Het traject heeft - buiten de training op locatie - ongeveer 2 a 3 uur aan zelfstandig leren in de E-learning.
Door deel te nemen aan deze training laat je zien dat je jezelf wilt doorontwikkelen. Je nooit te oud bent om te leren. Je laat hiermee aan de zorginstellingen zien dat jij de kennis en kunde hebt als veiligheidsprofessional.
De kosten voor de investering in jouw ontwikkeling als veiligheids-professional bedragen €175,- exclusief BTW. Deze kosten worden voorafgaand aan de training in rekening gebracht.