fbpx

Conceptontwikkelaar Ruud Kavelaars (28) heeft een voortdurende drang naar vernieuwing binnen de zorg. Hoe kan de kwaliteit van leven van de cliënt worden vergroot en de zorgprofessional zijn werk leuker, fijner en efficiënter uitvoeren? Bij SureCare kan hij daarin helemaal zijn ei kwijt.

Als conceptontwikkelaar stelt Ruud altijd de vraag: waar lopen de mensen tegenaan en waar ligt de kans? De uitwerking wil hij graag vertalen naar een concept dat toegevoegde waarde heeft voor de zorg. ,,Je probeert te doorgronden wat er speelt en daar passende oplossing voor te verzinnen.”

Met zijn continue hunkering naar vernieuwing wil Ruud soms sneller dan de sector toelaat, maar hij bekijkt het van de positieve kant en ziet hierin juist telkens een uitdaging. ,,Hierdoor ga je voortdurend terug naar de tekentafel om megakritisch naar je eigen idee te kijken. Zo wordt het concept eigenlijk alleen nog maar beter en van een grotere toegevoegde waarde”, zegt hij.

Ruud heeft van kind af aan al affiniteit met de zorg. Zijn moeder is erin werkzaam. Zelf volgt hij de studie Gezondheidstechnologie aan Avans in Breda. ,,Later ben ik de techniek iets meer gaan loslaten en mij meer op het sociale innovatiestuk gaan richten.” Hij gaat aan de slag bij Lunet zorg en Centrale24 als innovator en komt in 2019 bij SureCare terecht, met het doel om de zorgbeveiliger en zorgsupportmedewerker te laten worden tot iets dat structureel bij de zorg hoort.

In het team van SureCare krijgt hij daarin de faciliterende rol. ,,Je spart met elkaar om te kijken welke strategische richting je in gaat. Dat doe je door elkaar de juiste en kritische vragen te stellen.”

Gezonde vorm van scepsis

Ruud merkt dat binnen zorginstellingen een gezonde vorm van scepsis heerst bij nieuwe concepten, zoals de inzet van zorgbeveiligers omdat het beeld bestaat dat een beveiliger niet binnen een zorginstelling past. ,,Dat is ook zo. Maar een zorgbeveiliger is iets wezenlijks anders, met zijn meer empathische aanpak”, legt hij uit. ,,Daarnaast vinden mensen die in de zorg werken dat agressie er een beetje bij hoort. Dat is natuurlijk niet zo. Zorgprofessionals willen goede zorg verlenen. Als SureCare vinden we het belangrijk dat het ook op een veilige manier kan, zonder dat de zorgprofessionals continu over de schouder moeten kijken om te zorgen dat er niets gebeurt.”

De zorgprofessional hoeft er daarin niet alleen voor te staan. Deze boodschap wil Ruud vanuit SureCare meegeven. Bij De Hoop, een ggz-instelling, merken ze inmiddels wat de meerwaarde is van de zorgbeveiligers. ,,Als een zorginstelling inmiddels bekend is met een zorgbeveiliger dan merken we al snel dat het draagvlak krijgt en ook van toegevoegde waarde is”, vertelt hij. ,,Bij De Hoop is dat ook zo. Hier hebben we ervoor gezorgd dat het aantal ongenode gasten ook zienderogen is teruggedrongen door de inzet van onze mensen. Dat is wat we met SureCare willen bereiken.”

Als Ruud zijn glazen bol erbij pakt, dan wil hij over een aantal jaar dat de zorg écht openstaat voor ondersteuning om onveiligheid aan te pakken. ,,Nu heerst hier nog een klein taboe op. Door openheid te creëren, kunnen én mogen we ook daadwerkelijk iets doen tegen agressie en het gevoel van onveiligheid in de zorg”, vertelt de concept ontwikkelaar. ,,Als we binnen een aantal jaar met SureCare hierin landelijk bewustzijn hebben gecreëerd, dan vind ik dat echt supertof.”

Leave a Reply